Porsche nihayet ilk tam elektrikli arabasını açıkladı. Dört yıl süren konseptler, isim değişikliği, casus çekimleri, merak yaratan içerikler ve dört kapılı EV hakkındaki ufak bilgilerin paylaşılmasından sonra, Alman otomobil üreticisi, üç kıtada eşzamanlı olarak gerçekleştirilen bir etkinlikile bugün Porsche Taycan elektrikli spor otomobilinin üretim versiyonunu açıkladı.
İlk olarak 2015 yılında bir konsept otomobil olarak ilan edildiğinde “Mission E” olarak adlandırılan Taycan, üretimi iki model olarak başlatacak. 150.900 dolarlık Taycan Turbo ve 185.000 dolarlık Taycan Turbo S. Her ikisi de dört tekerlekten çekişli makinelerdir ve her ikisi de üç saniyeden az 0-100 kilometre hızlanmaya sahiptir. Her ikisinin de adında “turbo” kelimesinin kullanımıyla ilgili tartışmalara yol açması muhtemel. Ancak anlamsal boşalmayı durdurmaya çalışmak işe yaramaz bir çaba olur.
Daha az güçlü arkadan çekişli versiyonlar veya Porsche’nin konsept biçiminde gösterdiği Cross Turismo modeli gibi daha fazla Taycan modeli, iki Turbo’yu takip edecek. Porsche, ilk EV için EPA tarafından tahmin edilen bir menzil aralığı paylaşmadı. Ancak bu üst seviye sürümlerin tam şarjla 480 kilometre civarında bir menzile sahip olması bekleniyor. Otomobil üreticisi, yaklaşık 280 mil olacak olan 450 kilometrelik bir Avrupa tahmininden bahsetti.
Her iki Taycan versiyonu da, 616 beygir gücüne eşdeğer bir elektrik motoru kurulumu kullanacak. Taycan Turbo, özel “fırlatma kontrolü” modunda 670 beygir güç üretirken, Turbo S de bu modda 750 beygir güç gösterebilir. Sonuç olarak, Taycan Turbo saatte 0-100 kilometre hıza üç saniyede gidebilirken, Turbo S de aynı hızlanmayı 2,6 saniyede koşabilir.
İki Taycan Turbo, enerjilerini 630 kilogram ağırlığındaki 93 kWh kapasiteli pilden alıyor. Toplamda, her iki araç da Tesla Model X SUV’un şu anki versiyonundan sadece birkaç kilo daha hafif olan ve Tesla Model S sedan’dan birkaç kilo daha ağır olacaklar. 2.313 kilogram civarında bir ağırlığa sahip olacaklar.
Bunların hepsi, ilk Porsche Taycan modellerinin Tesla’nın tekliflerinden daha pahalıya mal olacağını, ancak Silikon Vadisi otomobil üreticisinin en üst düzey otomobillerine ayak uyduracakları anlamına geliyor. (Aynı zamanda Alman meslektaşlarının EV’lerine her iki kategoride de toz yutturacak.) Tesla’lar yazılım olarak saatte 248 kilometre hız ile sınırlı olduğu için, saatte 258 kilometre hıza ulaşabilme yeteneğine sahip Taycan modelleri biraz daha hızlı olacaklar. Porsche, aynı zamanda Taycan’ın, çoğu modern EV’lerin gerçekten inşa edilmediği pil paketini aşırı ısınmadan tekrar tekrar başlatma yeteneğini ortaya koyuyor.
Porsche’nin Taycan modelini harekete geçirmek için güvendiği bir şey (markanın isminin ötesinde), Porsche’nin ilk EV’sinin dört yıllık tease’leri sırasında en çok dile getirdiği şey: Otomobilin büyük akü paketlerinin hızla şarj edilebilmesi. Porsche’nin Taycan’da kullandığı 800 voltluk teknoloji sayesinde, her iki model de 270kW’da şarj edebilen şarj cihazlarına bağlandığında 23 dakikanın hemen altında yüzde 5 ile 80 arasında şarj edilebiliyor. Porsche, bayilerinde 350 kW şarj yapabilen şarj istasyonları inşa etme sözü verdi. Ana şirket Volkswagen, Kuzey Amerika’da 350 kW şarjı kaldırabilen bir şarj ağı oluşturmaya başladı.
Bu detaylar, Porsche’nin Taycan’ın çizdiği resmin doldurulmasına yardımcı oluyor: Bu, alıcıları pratiklik konusunda fedakarlık yapmaya zorlamadan süper araba performansı sunacak bir EV. Geçen ay, Alman otomobil üreticisi ilk EV’sinin ilk fotoğraflarını sergiledi ve Porsche’nin iç tasarımını ortaya çıkardı. Taycan normalden daha fazla ekrana ve dokunmaya duyarlı panellere sahip. Taycan ayrıca Apple Music uygulaması yerleşik olan ilk otomobil olacak. Benzer şekilde performans gösteren otomobillerin alıcıları genellikle biraz rahatlıktan fedakarlık etmek zorunda kalıyorlar. Ancak Porsche “derin ceplere” sahip Taycan alıcılarının, şirketin lüks spor otomobillerinin bildiği kabin deneyiminin geleceğe dönük (ama yine de premium) bir versiyonunu alacağına söz veriyor.
Porsche, Taycan’ın 100.000 doların altında bir fiyat etiketine sahip Taycan modelleri üretmek istediğini söyledi. Ancak bu ne zaman gerçekleşirse gerçekleşsin, otomobil hiçbir zaman kitlesel pazar arabası olmayacak. Bunun yerine, ana şirket Volkswagen’in elektrikli otomobillerde kararlı (ve empoze eden) en yüksek itici güce sahip elektrikli otomobil olmasını hedefliyor.
Porsche Taycan modelleri Türkiye’ye ne zaman gelir veya geldiğinde ne kadarlık bir fiyat etiketine sahip olur kestirmek güç. Umarız Porsche Distribütörü Doğuş Otomotiv bununla ilgili adımları hızlı atar. Hazır Tesla henüz Türkiye’ye resmi olarak girmemişken bu durumdan da faydalanır.