Vacheron Constantin Concours d’Élégance Horlogère için finalistler belli oldu. Phillips ile Bacs & Russo’nun hayata geçirdiği ilk yarışmada 34 tarihi saat finale kaldı. Üstelik etkinlik, yalnızca yüksek saatçiliğe odaklanan ilk Concours d’Élégance unvanını taşıyor.

Etkinlik, Vacheron Constantin’in 271 yıllık mirasına ve dünya genelindeki koleksiyonerlere bir saygı duruşu niteliğinde. Bu yüzden yarışmadaki saatlerin tamamı koleksiyonerlerin kendi parçaları. Aslında amaç, nesilden nesile aktarılan saatlerin hikâyesini görünür kılmak.
Vacheron Constantin Concours İçin 550 Başvuru
Koleksiyonerler, duyurunun ardından 550’den fazla saatle başvurdu. Başvurular, 1755 ile 1999 arasındaki cep ve kol saatlerini kapsıyordu.
Markanın usta saatçileri ve Heritage uzmanları önce saatlerin orijinalliğini doğruladı. Ardından 95 parça jüri aşamasına geçti. Jüri ise bu listeyi 34 finaliste indirdi.









Yedi Kategori, İki Yüzyıllık Saatçilik
Yarışmada yedi kategori var: Kronograflar, Métiers d’Art, Chronomètre Royal, Astronomik Komplikasyonlar, Çoklu Komplikasyonlar, Tasarım ve Çalar Mekanizmalar. Böylece seçki, iki yüzyılı aşkın bir saatçilik dönemini kapsıyor.
Finalistler arasında son derece nadir, hatta tek örnek parçalar var. Örneğin 1940 tarihli çelik Referans 4072 kronograf bunlardan biri. Ayrıca 1957 yapımı, tek örnek dikdörtgen platin bir tam takvimli ve ay evreli saat de listede.
Bunun yanı sıra 1940 tarihli tek örnek “Don Pancho” dakika tekrarlayıcı da finalde. Amerika ve Avrupa haritalarını resmeden cloisonné emaye saatler de dikkat çekiyor. Seçki, iskelet sürekli takvimler ve dünya saatleri gibi neo-vintage parçalara da uzanıyor.









Vacheron Constantin Concours Jürisinde Kimler Var?
Jüriye Aurel Bacs ve Christian Selmoni eş başkanlık ediyor. Felix Baumgartner, Benjamin Clymer, Nicholas Foulkes ve Alexandre Ghotbi de jüri üyeleri arasında. 14 kişilik jüri, saatleri yalnızca piyasa değerine göre puanlamıyor. Aksine orijinallik, estetik, teknik önem, nadirlik ve tarihsel bağlamı birlikte değerlendiriyor.








34 finalist, 4-8 Kasım 2026 tarihleri arasında Cenevre’deki Hôtel Président Wilson’da sergilenecek. Sergi, Phillips’in Cenevre müzayede haftasına denk geliyor. Jüri ise yedi kategorinin kazananlarını 10 Kasım’da açıklayacak. Ayrıca bir Best in Show jüri özel ödülü de gündemde.
Kısacası Vacheron Constantin Concours, saat koleksiyonculuğunu fiyat etiketinin ötesine taşıyan bir girişim. Phillips’in önceki büyük satışlarından birini merak ediyorsanız Four Seasons Daytona müzayedesi yazımıza göz atın. Detaylar Vacheron Constantin’in resmi sitesinde yer alıyor.









